Delikatny deser łatwy w przygotowaniu, bez pieczenia. Idealnie nadaje się jako świąteczny deser lub jako deser podawany na przyjęciu dla znajomych. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. W osobnej misce ubijamy żółtka z cukrem na jasny i puszysty krem. Następnie dodajemy mascarpone z trochą śmietany. Na sam koniec do masy serowej dodajemy ubite białka. Do wysmarowanej formy tortowej lub innej, dowolnej formy, kładziemy na samo dno biszkopty, które zanurzamy w zimnej kawie espresso zmieszanej z amaretto lub rumem. Na warstwę biszkoptów kładziemy następnie przygotowany krem i znów zakrywamy krem biszkoptami zanurzonymi do kawy. Powtarzamy do ostatniej warstwy z kremem. Całość posypujemy dostarczającą warstwą kakao. Gotowy deser wkładamy na minimum 4-6 godzin do lodówki, idealnie zostawiamy go w lodówce przez całą noc. Podajemy.
Delikatny deser łatwy w przygotowaniu, bez pieczenia. Idealnie nadaje się jako świąteczny deser lub jako deser podawany na przyjęciu dla znajomych. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczy...