Truskawki trzeba najpierw dokładnie oczyścić. Następnie rozgnieść je w misce. Miskę umieścić do łaźni wodnej i podgrzewać syrop truskawkowy przez około godzinę. Po zakończeniu truskawki przecedzić przez ściereczkę. Sok odmierzyć a do każdych 500 ml soku dodać 400 g cukru. Osłodzony sok umieścić ponownie na blachę i gotować przy ciągłym mieszaniu maksymum 5 minut. Przy dłuższym gotowaniu s syropu zrobiłaby się galaretka. Gotowy syrop wlać do podgrzanych butelek. Butelki zamknąć i pozostawić do wystygnięcia. Syrop w butelkach można przechowywać nawet 6 miesięcy.
Truskawki trzeba najpierw dokładnie oczyścić. Następnie rozgnieść je w misce. Miskę umieścić do łaźni wodnej i podgrzewać syrop truskawkowy przez około godzinę. Po zakończeniu truskawki przecedzić prz...
Składniki receptury
2 kg truskawek
120 - 140 g cukru
150 ml wody
Podobne przepisy kulinarne, takie jak Syrop truskawkowy