Strudel jabłkowy to klasyczny deser, który możemy przygotować już z kupionego ciasta francuskiego. Wtedy przygotowanie takiego deseru staje się bardzo szybkim i łatwym rozwiązaniem, gdy w odwiedziny przychodzą nieoczekiwani znajomi albo kiedy dzieci marudzą o słodycz po niedzielnym obiadku. Najpierw opłukać i obrać jabłka, następnie zetrzeć na grubo na tarce. Wycisnąć sok ze startych jabłek (i wypić!). Następnie rozwałkować ciasto francuskie - powinno być bardzo cienkie. Ciasto smarujemy roztopionym masłem i środek (ścieżkę, gdzie będziemy kłaść jabłka), posypujemy bułką tartą. Kładziemy jabłka, posypujemy je rodzynkami, cukrem waniliowym i cynamonem. Na sam koniec jeszcze lekko posypujemy bułką tartą. Boki ciasta (czyli lewą i prawą stronę) przekładamy przez środek z jabłkami i lekko przyciskamy. Taki oto strudel przenosimy na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia, pocieramy jeszcze zmiksowanym jajkiem (lub roztopionym masłem). Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) około 30 minut. Gotowy strudel posypujemy cukrem pudrem, kroimy i podajemy.
Strudel jabłkowy to klasyczny deser, który możemy przygotować już z kupionego ciasta francuskiego. Wtedy przygotowanie takiego deseru staje się bardzo szybkim i łatwym rozwiązaniem, gdy w odwiedziny p...
Składniki receptury
1 kg jabłek
1 opakowanie ciasta francuskiego
rodzynki
1 opak. cukru waniliowego
1 żółtko
cukier puder
trochę wody
bułka tarta
cynamon
Podobne przepisy kulinarne, takie jak Strudel jabłkowy