Strudel jabłkowy

  • Autor: Przepisy123
  • Opublikowany:
  • Czas gotowania: 50 min
  • Ilość porcji: 10
2

4x Dodano do ulubionych     1x Komentarze
Szukaj podobnych przepisów na Strudel jabłkowy
Przepis Strudel jabłkowy

Sposób przygotowania

Strudel jabłkowy to klasyczny deser, który możemy przygotować już z kupionego ciasta francuskiego. Wtedy przygotowanie takiego deseru staje się bardzo szybkim i łatwym rozwiązaniem, gdy w odwiedziny przychodzą nieoczekiwani znajomi albo kiedy dzieci marudzą o słodycz po niedzielnym obiadku. Najpierw opłukać i obrać jabłka, następnie zetrzeć na grubo na tarce. Wycisnąć sok ze startych jabłek (i wypić!). Następnie rozwałkować ciasto francuskie - powinno być bardzo cienkie. Ciasto smarujemy roztopionym masłem i środek (ścieżkę, gdzie będziemy kłaść jabłka), posypujemy bułką tartą. Kładziemy jabłka, posypujemy je rodzynkami, cukrem waniliowym i cynamonem. Na sam koniec jeszcze lekko posypujemy bułką tartą. Boki ciasta (czyli lewą i prawą stronę) przekładamy przez środek z jabłkami i lekko przyciskamy. Taki oto strudel przenosimy na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia, pocieramy jeszcze zmiksowanym jajkiem (lub roztopionym masłem). Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) około 30 minut. Gotowy strudel posypujemy cukrem pudrem, kroimy i podajemy.

Strudel jabłkowy to klasyczny deser, który możemy przygotować już z kupionego ciasta francuskiego. Wtedy przygotowanie takiego deseru staje się bardzo szybkim i łatwym rozwiązaniem, gdy w odwiedziny p...

Składniki receptury

  • 1 kg jabłek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • rodzynki
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • cukier puder
  • trochę wody
  • bułka tarta
  • cynamon

Podobne przepisy kulinarne, takie jak Strudel jabłkowy


×

###Nahrání fotografie jídla###

###Zaregistrujte se a nahrajte fotky jídel a vyhrajte v měsíčních soutěžích.###

×

Twój przepis został zapisany

Zapisz się do was przechowywanych receptur później dostali


Zastrzeżenie | Bezpieczeństwo