Podstawowy biały sos (beszamel)

  • Autor: Przepisy123
  • Opublikowany:
  • Czas gotowania: 20 min
  • Ilość porcji: 4
1

2x Dodano do ulubionych     0x Komentarze
Szukaj podobnych przepisów na Podstawowy biały sos (beszamel)
Przepis Podstawowy biały sos (beszamel)

Sposób przygotowania

Podstawowy biały sos (czyli beszamel) można użyć jako podstawę do wszystkich sosów (naprz. pomidorowego, koperkowego, i innych). Tak przygotowany sos możemy przechowywać w zamrażarce nawet 2 miesiące. W wysokiej patelni rozpuścimy masło, dodamy mąkę i mleko, i ciągle mieszając gotujemy około 10 minut. Potem dodajemy śmietanę, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Sos możemy podawać do gotowanych dań mięsnych lub do dań wegetariańskich.

Podstawowy biały sos (czyli beszamel) można użyć jako podstawę do wszystkich sosów (naprz. pomidorowego, koperkowego, i innych). Tak przygotowany sos możemy przechowywać w zamrażarce nawet 2 miesiące....

Składniki receptury

  • 50 ml śmietany
  • 250 ml mleka
  • 30 g masła
  • 30 g mąki pszennej (typ 650)
  • gałkę muszkatołową
  • sól
  • biały pieprz mielony

Podobne przepisy kulinarne, takie jak Podstawowy biały sos (beszamel)


×

###Nahrání fotografie jídla###

###Zaregistrujte se a nahrajte fotky jídel a vyhrajte v měsíčních soutěžích.###

×

Twój przepis został zapisany

Zapisz się do was przechowywanych receptur później dostali


Zastrzeżenie | Bezpieczeństwo