Przygotowania powinniśmy rozpocząć od namoczenia starszych białych bułeczek w mleku. Do rozgrzanej patelni z olejem wkładamy na drobno pokrojoną cebulę. W misce obok zmieszamy oba rodzaje mięsa razem z majerankiem, jajkami, przetartym czosnkiem i smażoną cebulą, posolimy. Wszystko ręcznie wymieszamy a do całości dodamy rozmoczone bułki. Mieszamy a według potrzeby dodajemy bułkę tartą. Z przygotowanej masy formujemy bochenek, który pokładamy w wysmarowanej misce żaroodpornej. Podlewamy wodą, pocieramy rozmiksowanymi białkami. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy na 200 stopni o ok. 1 godziny i 15 minut. Pieczeń powinna mieć pod koniec pieczenia złocisto-brązowy kolor. Podczas pieczenia pieczeń oblewamy powstałym z pieczenia wywarem. Pieczeń doskonale nadaje się do ziemniaków lub też do puree ziemniaczanego.
Przygotowania powinniśmy rozpocząć od namoczenia starszych białych bułeczek w mleku. Do rozgrzanej patelni z olejem wkładamy na drobno pokrojoną cebulę. W misce obok zmieszamy oba rodzaje mięsa razem ...
Składniki receptury
500 g mielonego mięsa wieprzowego
500 g mielonego mięsa wołowego
3 łyżki majeranku
2 jajka
2 starsze bułki
1 duża cebula
2 dl mleka
3 łyżeczki soli
2 garści bułki tartej
3 ząbki czosnku
białka z jajek
masło (do wysmarowania naczynia)
Podobne przepisy kulinarne, takie jak Pieczeń rzymska - klops