Kremowe ptysie przygotowane są z ciasta francuskiego. Przepis jest bardzo prosty a każdy, kto spróbuje go wykonać, napewno się z nim upora. :) Wodę wlewamy do garnka z solą i oliwą. Zagotujemy wodę, dodamy mąkę i gotujemy mieszając bez przerwy 5 minut. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto następnie wkładamy do woreczka z dziurką w spodzie (lub do naczynia, z którego można wyciskać ciasto). Ptysie wyciskamy na blachę z papierem do pieczenia. Następnie pieczemy w piekarniku przy temperaturze 170°C, 20 minut. Ptysie zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotujemy krem-nadzienie. Masło zostawiamy mięknąć. Możemy dodać rumu, w zależności od chęci. Wyjmujemy schłodzone ptysie i napełniamy je kremem. Czas, by przygotować lukier. Wymieszamy cukier wraz z rumem, gorącym mlekiem przez około 10 minut. Gotowym lukrem polewamy przygotowane ptysie. Zostawiamy do ostudzenia i podajemy.
Kremowe ptysie przygotowane są z ciasta francuskiego. Przepis jest bardzo prosty a każdy, kto spróbuje go wykonać, napewno się z nim upora. :) Wodę wlewamy do garnka z solą i oliwą. Zagotujemy wodę, d...
Składniki receptury
500 ml mleka
14 dkg mąki
15 dkg masła
12 dkg cukru
4 łyżki rumu
2 opak. budyniu waniliowego
4 jajka
3 opak. cukru waniliowego
15 dkg cukru pudru
2 łyżki gorącego mleka
1 łyżka rumu
szczypta soli
250 ml wody
90 g oliwy
Podobne przepisy kulinarne, takie jak Kremowe ptysie