Karmel

  • Autor: Przepisy123
  • Opublikowany:
  • Czas gotowania: 35 min
  • Ilość porcji: 4
1

2x Dodano do ulubionych     0x Komentarze
Szukaj podobnych przepisów na Karmel
Przepis Karmel

Sposób przygotowania

Gotowy karmel możemy przechowywać w lodówce i dzięki temu wytrzymie on w stanie do spożywania nawet kilka tygodni. Możemy używać go do przygotowania syropów, by dodać nowy smak kremom lub też jako polewę do deserów i lodów. W garnku z grubym dnem stopić cukier z małą ilością wody, przy ciągłym mieszaniu, w niskiej temperaturze. Gdy kryształki cukru są już rozpuszczone i karmel dostaje lekki złocisty kolor, zdjąć garnek z blachy. Jeżeli kolor wydaje ci się zbyt jasny, możesz dodać parę kropli barwnika spożywczego. Karmel możemy użyć od razu na gorąco lub też pozostawić do wystygnięcia. Jeżeli używasz jeszcze gorącego karmelu, uważaj, temperatura świeżo przygotowanego karmelu wynosi więcej niż 160°C.

Gotowy karmel możemy przechowywać w lodówce i dzięki temu wytrzymie on w stanie do spożywania nawet kilka tygodni. Możemy używać go do przygotowania syropów, by dodać nowy smak kremom lub też jako pol...

Składniki receptury

  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki wody
  • 1 lub 2 krople barwnika spożywczego

Podobne przepisy kulinarne, takie jak Karmel


×

###Nahrání fotografie jídla###

###Zaregistrujte se a nahrajte fotky jídel a vyhrajte v měsíčních soutěžích.###

×

Twój przepis został zapisany

Zapisz się do was przechowywanych receptur później dostali


Zastrzeżenie | Bezpieczeństwo