Gulasz wołowy to istna klasyka między daniami głównymi, która nadaje się do przygotowania zwłaszcza w wypadku nakarmienia dużej ilości karków. W garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy cebulę i smażymy tak długo, dopóki cebula nie osiągnie brązowo-złocistego koloru. Następnie do garnka dodajemy mięso wołowe (do gulaszu najbardziej nadaje się goleń wołowa) pokrojone w kostki o jednakowej wielkości i podsmażamy. Teraz do garnka przysypujemy wszystkie przyprawy, podlewamy wodą i dusimy. Mięso dusimy bardzo ciepliwie do momentu, aż stanie się idealnie miękkie. W razie czego dolewamy wodę, żeby nie przypalić wszystkiego. Jeżeli mięso jest już mięciutkie, do garnka dolewamy większą ilość wody, zagęszczamy mąką, dodajemy starty czosnek, majeranek i jeszcze przez chwilę gotujemy. Gulasz wołowy podajemy z klasycznymi czeskimi knedlikami lub też z chlebem.
Gulasz wołowy to istna klasyka między daniami głównymi, która nadaje się do przygotowania zwłaszcza w wypadku nakarmienia dużej ilości karków. W garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy cebulę i smażymy ta...
Składniki receptury
500 g mięsa wołowego (najlepiej goleń wołowa)
50 g smalca
3 ząbki czosnku
4 cebule
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżka mąki (typ 650)
sól
kminek
pieprz czarny mielony
majeranek
Podobne przepisy kulinarne, takie jak Gulasz wołowy