Kapusta duszona, biała czy czerwona, stanowi doskonały dodatek do mięsnych dań. Perfekcyjnie nadaje się do pieczonej gęsi czy też kaczki. Cebulę pokroimy na drobno i dusimy w rozpuszczonym smalcu na głębokiej patelni. Dodamy odrobinę cukru a w momencie lekkiego zkarmelizowania się cukru, wsypujemy do patelni pokrojoną kapustę. Solimy, posypujemy kminkiem i podlewamy wodą. Nakładamy pokrywkę i dusimy wszystko o około 20 minut. Następnie kapustę zagęszczamy zasmażką, którą wcześniej przygotowaliśmy z mąki (typ 650) oraz z masła. Pod koniec kapustę duszoną doprawiamy octem, cukrem i solą według smaku.
Kapusta duszona, biała czy czerwona, stanowi doskonały dodatek do mięsnych dań. Perfekcyjnie nadaje się do pieczonej gęsi czy też kaczki. Cebulę pokroimy na drobno i dusimy w rozpuszczonym smalcu na g...
Składniki receptury
1 główka kapusty, białej lub czerwonej
zasmażka
2 cebule
smalec
sól
3 łyżki cukru
ocet
kminek
woda
Podobne przepisy kulinarne, takie jak Duszona kapusta