Czeskie naleśniki z ciasta drożdżowego

  • Autor: Przepisy123
  • Opublikowany:
  • Czas gotowania: 45 min
  • Ilość porcji: 4
1

2x Dodano do ulubionych     0x Komentarze
Szukaj podobnych przepisów na Czeskie naleśniki z ciasta drożdżowego
Przepis Czeskie naleśniki z ciasta drożdżowego

Sposób przygotowania

Czeskie naleśniki z ciasta drożdżowego są ulubionym daniem podawanym w postaci deseru, ale też stanowią w Czechach słodkie danie główne. Możemy podawać je z dżemem domowym, w dodatku posypane tartym twarożkiem, polane czekoladą lub też ozdobione bitą śmietaną i świeżymi owocami. Najpierw potrzebne jest nam przygotowanie zakwasu. Zmieszać razem drożdże, mąkę, cukier i pół szklanki letniego mleka. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Rozmiksować resztę mleka z jajkiem i mąką. Dodać roztopione masło i szczyptę soli. Wmieszać przygotowany zakwas, całość wymieszać i pozostawić jeszcze przed chwilę rosnąć. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oliwy, nalać chochlą trochę ciasta i smażyć naleśniki przez chwilkę z obu stron.

Czeskie naleśniki z ciasta drożdżowego są ulubionym daniem podawanym w postaci deseru, ale też stanowią w Czechach słodkie danie główne. Możemy podawać je z dżemem domowym, w dodatku posypane tartym t...

Składniki receptury

  • 300 g mąki pszennej (typ 550)
  • 20 g drożdży
  • tarty serek twarogowy
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • dżem
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • oliwa do smażenia

Podobne przepisy kulinarne, takie jak Czeskie naleśniki z ciasta drożdżowego


×

###Nahrání fotografie jídla###

###Zaregistrujte se a nahrajte fotky jídel a vyhrajte v měsíčních soutěžích.###

×

Twój przepis został zapisany

Zapisz się do was przechowywanych receptur później dostali


Zastrzeżenie | Bezpieczeństwo