Chleb domowy możesz upiec sobie bardzo łatwo w własnym domu, w zwykłym piekarniku. Najsmaczniejszy jest świeżo upieczony, z dobrym masłem lub smalcem, różnego rodzaju pasztetami, ale też często stanowi dobry dodatek do zupy, gulaszu i dań mięsnych. Najpierw przygotujemy sobie zaczyn z drożdży, cukru i trochę letniej wody. Pozostawimy na ciepłym miejscu rosnąć. Do dużej miski włożymy mąkę, sól i kminek, resztę letniej wody i dodajemy wyrośnięty zaczyn. Zagnieciemy ciasto, miskę przykryjemy czystą ściereczką i pozostawimy na ciepłym miejscu około półtorej godziny. Następnie ciasto rodzielimy na dwie części, utworzymy dwa bochenki i ułożymy na wysmarowany plech. Zostawiamy bochenki rośnąć jeszcze następnej pół godziny a następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni, 10 minut. Po dziesięciu minutach plech wyciągamy z piekarnika, bochenki pocieramy rozpuszczonym masłem i słoną wodą. Znowu włożymy bochenki do piekarnika i pieczemy około pół godziny. Po tym czasie plech wyciągamy z piekarnika i bochenki pozostawiamy do wystygnięcia.
Chleb domowy możesz upiec sobie bardzo łatwo w własnym domu, w zwykłym piekarniku. Najsmaczniejszy jest świeżo upieczony, z dobrym masłem lub smalcem, różnego rodzaju pasztetami, ale też często stanow...
Składniki receptury
1 kg mąki pszennej (typ 650)
500 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
5 dkg świeżych drożdży
1 łyżka mieszanki soli z kminkiem
słona woda
rozpuszczone masło
Podobne przepisy kulinarne, takie jak Chleb domowy