Biszkoptowy kołacz z wiśniami idealnie nadaje się jako lekki kołacz do kawy lub herbatki. Oprócz wiśni możemy użyć też innych owoców sezonowych, na przykład czereśnie, truskawki czy też borówki. Białko oddzielić od żółtka. Z białek ubić puszysty śnieg. Zółtka utrzeć z cukrem w kremową pianę i następnie po kolei dodawać oliwę oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec ostrożnie wmieszać śnieg z białek. Ciasto wlać na wysmarowaną masłem blaszkę nadającą się do pieczenia kołaczy a na powierzchnię kłaść owoce. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) około 20 minut, do uzyskania złocistego koloru. Pozostawić do wystygnięcia, pokroić na kawałki, posypać cukrem pudrem i podawać.
Biszkoptowy kołacz z wiśniami idealnie nadaje się jako lekki kołacz do kawy lub herbatki. Oprócz wiśni możemy użyć też innych owoców sezonowych, na przykład czereśnie, truskawki czy też borówki. Białk...
Składniki receptury
300 g mąki pszennej (typ 550)
6 jajek
500-750 g wiśni (truskawek, czereśni, borówek,..)
300 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml oliwy
masło
Podobne przepisy kulinarne, takie jak Biszkoptowy kołacz z wiśniami