Chrupiąca bagietka francuska to doskonały dodatek do dań lub też smaczna przekąska, do której nie trzeba dodawać niczego więcej. Równie dobrze możemy posmarować wyśmienitą bagietkę masłem lub napełnić ją czymkolwiek, co lubimy.
Przygotujemy sobie zakwas z drożdży, troszki lekko ciepłego mleka i cukru. W naczyniu wymieszamy mąkę z solą, dodajemy drożże i miód, i zarabiamy ciasto. Później zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu i czekamy, aż zwiększy swoją objętość (minimum czasu do wyrobienia się ciasta to ok. 30-60 minut). Wyrobione ciasto rozdzielamy na 4 części, każdą z części zawijamy w wałki i uformujemy bagietki. Bagietki ostrożnie przenosimy na blachę, na której wcześniej rozłożyliśmy papier do pieczenia. Teraz bagietki potrzebują ok. 30 minut, żeby jeszcze trochę wyrosnąć. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C, na dno piekarnika wkładamy kubek z wodą. Następnie na bagietkach robimy nacięcia i pędzlujemy wodą. Pieczemy około 20 minut, do uzyskania złocistego koloru.
Chrupiąca bagietka francuska to doskonały dodatek do dań lub też smaczna przekąska, do której nie trzeba dodawać niczego więcej. Równie dobrze możemy posmarować wyśmienitą bagietkę masłem lub napełnić...
Składniki receptury
800 g mąki pszennej (typ 650)
450 ml mleka
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżki miodu
1,5 łyżeczki cukru
1 opakowanie drożdży instant
Podobne przepisy kulinarne, takie jak Bagietka francuska